AE Roto Brush Aracı ile Rotoskop
Rotoskop eskiden zor bir işti ama artık AE'nin içerisinde yer alan Roto Brush Tool sayesinde çok pratik bir şekilde yapılıyor. Elinizde çekilmiş bir görüntü var ve görüntünün bir bölümünde bir öğeyi görüntünün kalanından ayırmak istiyorsunuz. Ardından da 2 görüntü arasına yazı veya başka bir görüntü eklemek arzusundasınız.
Normalde zahmetli olan ve kare kare roto yapmanızı gerektiren bu tip bir işlemi Roto Brush Tool ile 5 dakikada içerisinde yapabilmeniz mümkün.

(Mavi ile seçili durumda olan insan ve fırça ikonu)
Tool'u anlatabilmek için pexels'ten ip atlayan kadın videosu indirdim. Siz de elinizde uygun bir footage yoksa bu veya benzeri bir videoyu indirerek kullanabilirsiniz.
Create New Composition diyor ve footage'ı kompozisyona taşıyoruz. Kompozisyona taşıdığımız footage'ın layer'ına tıklıyor ve footage'ı seçili hale getiriyoruz. Seçili halde iken roto brush toolunu seçiyor ve daha sonra sahnedeki footage'ın üzerine çift tıklıyoruz. İmlecimiz 4 noktalı yeşil bir görüntüye dönüşüyor.

Bu ekranda dikkat ederseniz imlecimiz 4 noktalı yeşil bir görüntüye dönüştü. Şimdi yapmamız gereken ayırmak istediğimiz görüntüyü çizerek aşağı yukarı belirtmek.

Çizdikten sonra AE'in ayırmak istediğiniz alanı algılamış olduğunu görebilirsiniz. Renk değerlerinin yakınlığı nedeniyle algılayamadığı kısımlar mutlaka olacaktır. Bu alanları da yine yeşil renk ile çizerek algılamasını sağlayabilirsiniz. Veya fazla algıladığı kısımlar var ise klavyeden option tuşuna basarak imleci kırmızı hale getirebilir ve kırmızı ile bu alanları göstererek o alanları seçili olmaktan çıkarabilirsiniz. Bu işlemin ardından space'e basarak Roto Brush'ın footage'ın devamını algılamasını sağlıyoruz.

Devamında da yine algılamakta güçlük çektiği yerleri yeşil ile boyayarak ilerliyoruz. Görüntüye zoom-in yaparak çok ince ayrıntısına kadar düzenlemeniz mümkün.

Tüm bu işlemler bittiyse ana kompozisyonumuza geri dönelim. Döndüğümüzde footage'ın dekupe edilmiş gibi olduğunu göreceksiniz. Şimdi yapmamız gereken footage'dan bir tane daha kopyalamak ve rotoskop yaptığımız layer'ın altına taşımak. Taşıdığımız layer'ın da Effect Controls penceresine gidip Roto Brush etkisini kaldırıyoruz. Yani üstteki layer'da Roto Brush etkisi kalıyor, alttakinden ise siliyoruz. Böylece kompozisyonunuzda görüntünün tamamının olduğunu göreceksiniz. Ama artık bir fark var. Öndeki görüntü ile arkadaki görüntünün arasına istediğimiz şeyi veya şeyleri koymamız mümkün.

Nereye ekleyecekseniz o kısmı ince çalışmanız yeterli olur.
Ben örnek olması için iki layer arasına bir metin ekliyorum. Siz de dilerseniz metin veya solid, png görsel vs. dilediğiniz her şeyi ekleyebilirsiniz.

Evet, artık sahneyi render edip bakabiliriz. Gördüğünüz gibi rotoskop meselesi AE ile artık bu kadar pratik. Hayırlı rotoskoplar.
